Over mij

Een greep uit de vele rules meetings die ik aftrapte.

Gestart vanuit onzekerheid

Van 'mess' naar 'message'...

"Hoe kan ik hier onderuit? Wie kan ik vragen om in mijn plek te spreken voor deze groep? Zal ik gewoon zeggen dat ik ziek ben? Ik heb tenslotte flink last van m'n darmen."

Dit waren zomaar wat
dingen die in m'n hoofd omgingen op 2 april 2015 in Dubai. Ik moest namelijk spreken voor een groep van 22 professionele vechtsporters en hun trainers, totaal een groep van ongeveer 100 personen.
"Moest?"  zul je misschien denken. Ja, moest.

Mijn naam is Sebastiën van Dusschoten. Getrouwd met een schat van een vrouw en vader van een lieve, prachtige dochter. Ik werkte toen nog bij een bedrijf dat wereldwijd kickboksevenementen organiseert en destijds marktleider was.

Kickbokswedstrijden zijn ingedeeld in gewichtsklassen, en de dag voorafgaand aan elk evenement vindt er een officiële weging plaats, om te kijken of alle deelnemers wel 'op gewicht' zijn. Dit moet voorkomen dat er een ongelijke strijd plaatsvindt. Na de weging moeten de atleten naar de arts voor een laatste medische keuring en daarna moeten zij aanwezig zijn bij hun minst favoriete onderdeel van die hele week: de 'rules meeting', waar uitgelegd wordt wat allemaal wel en niet mag in de ring en kleedkamer.

Een onderdeel van de rules meeting is dat iemand namens de organisatie alle teams (een team bestaat meestal uit de vechter plus 3 coaches/verzorgers) vertelt wanneer en waar ze aanwezig moeten zijn, wat er van ze verwacht wordt, etc.
De boodschap luidt eigenlijk
"Wees op tijd en werk mee" , maar dan in meer en vriendelijkere woorden.

WAT...EEN...VERSCHIL!

Die gedachten waarmee dit verhaal begon, heb ik
overwonnen, en ik kan je zeggen: dat is zo’n lekker gevoel! Tuurlijk, als je tijd en zin genoeg hebt, nodig ik je van harte uit om de rest van mijn verhaal te lezen op deze pagina, maar iedereen is tegenwoordig druk-druk-druk, dus de korte boodschap is: Ja, ik kan het jou ook leren. Ja, ik WIL het jou ook leren. Of ik het je GA leren, is aan jou. Neem jij de stap om met mij te ontdekken hoe je van angst naar gezonde wedstrijdspanning gaat? Of lees je liever nog even verder om te kijken of mijn verhaal en motivatie je aanspreken?


>>> JA, IK NEEM NU DE EERSTE STAP RICHTING ZELFVERZEKERD PRESENTEREN! <<<

Een paar dagen voor die bewuste 2 april werd duidelijk dat ik het stuk van de rules meeting vanuit de organisatie voor mijn rekening moest nemen.
De
zenuwen gierden door m'n hele lijf als ik me voorstelde dat ik daar voor zo'n groep moest staan! En het ergste is ook nog dat al die mensen daar op dat moment helemaal niet wilden zijn! Stel je voor dat je als atleet in de dagen voorafgaand aan de weging nauwelijks gegeten en gedronken hebt om maar binnen de juiste gewichtsklasse te komen; dan wil je maar twee dingen nadat een official heeft vastgesteld dat je gewicht akkoord is: eten en drinken, en ZEKER NIET luisteren naar deze kale knakker die je vertelt wat je allemaal moet en niet mag.

Om een lang verhaal kort te maken: uiteindelijk heb ik het praatje
overleefd. Want zo voelde het, als overleven.

En toen? Toen werd het duidelijk dat dit vanaf nu voor elk evenement van mij verwacht werd. Daar besloot ik:
"Als ik dit gemiddeld elke maand een keer moet doen, zal ik op zoek moeten naar een manier om deze angst en zenuwen de baas te worden."

Dat was het startsignaal van een lange reis. Een zoektocht naar manieren om deze zenuwen te
overwinnen, zelfvertrouwen op te doen en de negatieve gevoelens om te zetten naar positieve gevoelens.

DE ZOEKTOCHT WERD EEN VINDTOCHT

Lezen, luisteren, leren, kijken. Boeken, podcasts, trainingen, webinars, videomateriaal. Overal haalde ik inzichten vandaan. Mijn reis in vechtsport begon als 8-jarig jochie met karate, zwaar geïnspireerd door de legendarische Bruce Lee. Een van zijn principes gebruikte ik ook voor alle inzichten die ik opdeed in mijn zoektocht om
de zenuwen te overwinnen: “Absorb what is useful, discard what is useless and add what is specifically your own”.

TWEE REIZEN TEGELIJK

Naast de zoektocht naar manieren om mijn presentatiestress te overwinnen was ik ook al een tijdje bezig om me te verdiepen in
non-verbale communicatie. Het startpunt was de tv-serie 'Lie To Me', waarin de hoofdpersoon feilloos weet wanneer mensen liegen. Dat was gaaf! Kun je dat echt leren??
Inmiddels weet ik dat dat nogal anders werkt. Je kunt signalen oppikken van gemak of ongemak en vanuit daar doorvragen, maar er is geen 'Pinokkio-effect' waaraan je kunt zien of iemand liegt.

Maar...het opende wel mijn interesse naar wat je dan allemaal wél kon met non-verbale communicatie, en
gaaf is het nog steeds!

GOUDEN COMBINATIE

De inzichten wat betreft de
mindset achter spreken in het openbaar en de inzichten in non-verbale communicatie bleken samen een geweldige combinatie om met een VEEL beter gevoel het podium op te gaan! Wow, wat een verschil was dit!

Alle keren daarna was het een eitje om het podium op te gaan. Tenminste, spannend was het nog steeds, maar nu leuk spannend, en een
makkie vergeleken met die eerste keer in Dubai.
Was het publiek nu ineens wél graag in de zaal? Nee, dat veranderde niet. Mijn boodschap was, in combinatie met de timing, helaas nog steeds het minst leuk om te horen, maar het was wel nodig.

Hoe dan ook, ik heb op een podium leren staan voor misschien wel het
allermoeilijkste publiek dat je kunt hebben.

EN NU BEN JE DUS DE ZOVEELSTE TRAINER/COACH?

Als je je dit afvraagt; het korte en eerlijke antwoord is
“Ja”.

Sinds augustus 2021 heb ik een fulltime baan bij een internationaal bedrijf dat medische instrumenten ontwerpt, ontwikkelt, produceert en verkoopt. Ik begon als
Field Operations Coordinator, en inmiddels ben ik Teamleider binnen deze afdeling.
Voordat deze baan op mijn pad kwam, was ik werkloos, vanwege alle ellende die de Covid-pandemie ook in de evenementenbranche had veroorzaakt.

In mijn werkloze periode had ik ineens tijd die ik daarvoor niet had. Tijd die ik heb besteed aan veel persoonlijke ontwikkeling en vooral om NOG dieper te duiken in de wereld van spreken in het openbaar. Wat ik vooral graag wilde?
Andere mensen helpen! Het liefst mensen die met knikkende knieën, kramp in de maag, zweethandjes en een droge mond staan voor een presentatie; die gevoelens die ik ook had.
Ik ben een ondernemingsplan gaan schrijven om voor mezelf te beginnen als trainer/coach - jawel, de zoveelste.

WANNEER JE GEEN AFSCHEID KUNT NEMEN

Als werkloze moet je natuurlijk ook blijven solliciteren, en zo kwam mijn huidige baan op m’n pad. Een compleet nieuw bedrijf in een compleet nieuwe branche; dat vergde nogal wat energie en zo stond mijn ondernemingsplan een tijdje stil…

Na een paar maanden in dienst, liep ik de trap af, onderweg naar de uitgang na een kantoordag. Daar raakte ik aan de praat met een collega die trainingen geeft binnen het bedrijf. Ik bracht ter sprake dat ik tot aan mijn indiensttreding bezig was met ‘public speaking’ en de collega zei
“Top! Ik ga je introduceren aan andere collega’s van mijn team, want we willen volgend jaar een Public Speaking Workshop lanceren.”

Zo raakte ik betrokken bij de
ontwikkeling van deze workshop, en heb ik uiteindelijk in een aantal intensieve sessies degene getraind die uiteindelijk de workshop - die nog steeds in het interne aanbod staat - geeft.

Dat smaakte toch naar meer!

DIT ONDERWERP IS TE LEUK!

Ik heb gemerkt dat ik
geen afstand kan doen van dit onderwerp. Mentaal ben ik er nog steeds zóveel mee bezig, en daarbij is de drang om met mijn kennis en ervaring andere levens een stukje leuker, mooier, fijner, makkelijker en/of beter te maken veel te groot om hier niets meer mee te doen.

Dus hier zijn we.
Boost Your Speech is een feit, een bedrijf, en heeft een website waarop ik je hier ter plekke HARTELIJK dank als je zover bent gekomen met het lezen van deze pagina.

Heeft mijn verhaal je aangesproken en
wil je met me aan de slag en wil jij ook sprekend jezelf worden, neem dan contact op voor een gratis verkennend gesprek. Misschien heb je nog vragen voor me. Weet dat ik in ieder geval veel vragen heb voor jou! Vragen waardoor ik hoop te doorgronden wat jouw uitdagingen en doelstellingen zijn, zodat we samen het pad kunnen bewandelen richting beter, zelfverzekerder en overtuigender presenteren en spreken in het openbaar.

Tot snel!


Met vriendelijke groet,

Sebastiën, je spreekjuwelier

Ik wil ook sprekend mezelf worden!
Share by: